Deviatia de sept nazal

Septul nazal este septul osteocartilaginos care desparte cele doua fose nazale.

Deviatia septului nazal reprezinta o neregularitate sau o deviere de pe linia mediana a septului nazal osteocartilaginos, deviere ce determina obstructia unilaterala sau bilaterala nazala.

Aceasta deviere poate fi congenitala sau posttraumatica ( o anamneza corecta ne ajuta in stabilirea cauzei acestei deviatii de sept).
Uneori pot exista si alte afectiuni nazale ce duc la cresterea obstructiei nazale:    rinita cronica hipertrofica , polipoza nazala, etc.
Examinarea ORL impreuna cu examenul radiografic al piramidei nazale stabilesc diagnosticul de deviatie de sept.
Trebuie excluse o serie de afectiuni ce se pot confunda cu deviatia de sept: hipertrofia cornetelor, corpi straini nazali, polipoza nazala, tumori benigne sau maligne de fose nazale, hematom septal.etc.
Tratamentul deviatiei de sept este chirurgical si consta in indepartarea portiunii de sept care este deviate cu scopul obtinerii unui culoar respirator adecvat.  Interventia se face endonazal (prin interior),  fara cicatrici. Daca este cazul se poate face in acelasi timp operator si operatia de rinoplastie (rinoseptoplastie).
Preoperator sunt necesare o serie de investigatii de laborator ( hemoleucograma, coagulograma, teste hepatice, teste renale, glicemie VSH, etc) iar in cazul efectuarii operatiei in anestezie generala mai sunt utile si o radiografie cardio-pulmonara, EKG.
Interventia se poate face in anestezie locala potentata sau in anestezie generala cu intubatie orotraheala.
Interventia chirurgicala dureaza ~ 40- 50 min.
La sfirsitul interventiei se pun in ambele fose nazale tampoane nazale hemostatice (tip Merocel), ce se mentin ~24-48 de ore, in functie de singerarea intraoperatorie. In toata aceasta perioada pacientul va respira pe gura.
Dupa scoatera tampoanelor nazale se face toaleta zilnica a foselor nazale, apoi instilatii de solutii vasoconstrictoare ( rinofug, bixtonim, etc).
Controalele postoperatorii sint frecvente in prima saptamina dupa operatie (pentru toaletarea foselor nazale cu indepartarea secretiilor si a crustelor ce se formeaza), apoi mai rare din a doua saptamina.

Vindecarea se obtine la 2 – 3 saptamini.

Acest articol a fost publicat în Noutati. Salvează legătura permanentă.