Ce este Cerumenul

dop cerumen1 dop cerumen2

Cerumenul este secretat de glandele care se afla în pielea conductului auditiv.

Cerumenul este o substanţă importantă deoarece are rol în apărarea naturală a organismului; astfel, acesta protejează canalul urechii inhibând dezvoltarea bacteriilor şi împreună cu firele mici de păr captează praful şi alte particule care ar putea deteriora structurile profunde, cum ar fi timpanul.

La majoritatea oamenilor, o cantitate mică de ceară se afla prezenta în mod constant spre deschiderea urechii, unde prin spălare este îndepărtată.

Dacă totuşi este secretată o cantitate excesivă de ceară sau în cazul în care ceara nu este înlăturată în mod eficient, aceasta se poate acumula şi poate să blocheze canalul urechii. În plus, depozitele de ceară din urechi apar frecvent atunci când oamenii încearcă sa îşi cureţe urechile prin introducerea de beţişoare de urechi sau a altor instrumente, deoarece de cele mai multe ori acestea împing ceara mai adânc în ureche.

Cerumenul sau depozitele de ceară din urechi pot produce o obstrucţie la nivelul acestui organ, fapt care îngreunează spălarea naturală a urechii.

Când apare blocajul urechii cu cerumen pacientul trebuie să se adreseze medicului specialist pentru a elimina „ceara din urechi” în condiţii de siguranţă. Medicul ORL-ist va determina dacă urechea este ocluzionată de cerumen cu ajutorul unui otoscop – instrument special prevăzut cu o sursă de lumină, care are rolul de a mari imaginea urechii.

Semnele şi simptomele urechii blocate de cerumen sunt:

– durerea de urechi;

– ureche înfundată;

– zgomot în urechi (tinitus);

– scăderea auzului la urechea afectată.

În primul rând doctorul va stabili dacă blocarea urechii cu cerumen este cauza simptomelor manifestate de pacient. Chiar dacă pacientul prezintă un istoric medical cu această problema de sănătate, iar simptomele sunt asemănătoare, nu înseamnă ca întotdeauna acumularea de cerumen cauzează simptomele curente.

Înlăturarea cerumenului va fi efectuată de medic în condiţii de siguranţă, prevenind lezarea urechii externe şi medii.

Nu încercaţi să eliminaţi ceara cu ajutorul beţişoarelor de ureche, mai ales dacă aţi suferit o intervenţie chirurgicală la ureche, aveţi timpanul perforat, ureche dureroasă sau scurgeri!

Nu încercaţi niciodată să scoateţi ceara din urechi cu diverse obiecte, cum ar fi: un beţişor pentru urechi, ac de păr, etc. În aceste moduri puteţi împinge ceara mai adânc şi puteţi leza grav mucoasa canalului auditiv şi chiar timpanul.

Medicul ORL-ist va elimina excesul de ceară cu ajutorul unui instrument de mici dimensiuni, curbat, numit chiureta sau prin utilizarea unui mic aspirator, în timp ce analizează urechea pacientului. Specialistul va spăla ceara folosind o seringa specială în care se află apa caldă. În cazul în care acumularea de ceară din urechi este o problemă recurentă medicul poate recomanda folosirea unor soluţii medicamentoase pentru eliminarea cerumenului.

 

Nu folosiţi beţişoare cu vată

– folosiţi un spray cu apă de mare, dacă simţiţi nevoia să curăţaţi canalul auditiv, cu regularitate;

– pentru uscarea canalului auditiv, ştergeţi uşor partea din exterior a acestuia cu un prosop sau cu ajutorul unui feon.

Acest articol a fost publicat în Noutati. Salvează legătura permanentă.