Tratamentul afectiunilor otice

Patologia inflamatorie a urechii externe

1.  Otita externa difuza : reprezinta inflamatia dezvoltata la nivelul tegumentului conductului auditiv extern, de etiologie infectioasa, eczematiforma sau seboreica.

Factorii favorizanti sunt:

 • umezeala (umiditate crescuta, inot, transpiratie)
 • introducerea in CAE a unor obiecte straine (betigase, proteze auditive, dopuri)
 • traumatismele locale
 • scaderea de secretie ceruminoasa( mai ales la cei care isi curata excesiv CAE)
 • retentia de detritusuri epidermice
 • boli cronice dermatologice: acnee, psoriazis, eczema, dermatita seboreica

Simptomatologia consta in: otalgie intensa(durere), mai ales nocturna, otoree(secretie),  hipoacuzia (surditatea).

La consultul ORL se observa  tumefactia conductului auditiv, durere la tractiunea pavilionului auricular,  secretie purulenta, adenopatie satelita.

otita externa

Tratamentul otitei externe

Otita externa usoara poate avea o evolutie autolimitata, asfel incat renuntarea pentru cateva zile la inot sau spalatul parului, la folosirea de betigase auriculare poate duce la vindecare. Autotratamentul este foarte periculos pentru ca membrana timpanica poate fi perforata si se poate ajunge la o otita medie.

Tratamentul este de obicei local, practicindu-se zilnic toaleta CAE de catre medicul specialist ORL cu aspirarea secretiilor, instilatii cu solutii antiinflamatoare, antiseptice, antiedematoase, urmate de aplicarea unei mese de tifon peste care se instileaza diferite solutii, timp de mai multe zile.

Aceste solutii auriculare pot contine substante antibiotice, antifungice, cortizonice sau substantece modifica ph-ul local. Pe cale generala se administreaza antialgice si antiinflamatorii, iar daca apare febra sau simptomatologia nu se amelioreza se instituie tratament antibiotic pe cale generala. Odata vindecata otita externa , conductul auditiv extern isi reia singur functia de autocuratare.

Este foarte importanta profilaxia otitei externe :

 • eliminarea factorilor favorizanti ( nu se introduce nimic in ureche, dupa baie/inot uscarea CAE cu ajutorul feonului, evitarea inotului sau spalatului parului daca apar simptome de otita externa)
 • administrarea de vaccin antistafilococic,
 • tratarea starilor de imunodeficienta, etc.

Prognosticul otitei externe este bun, otita externa raspunzind bine la tratament; in lipsa tratamentului pot apare complicatii ( mai ales la cei cu diabet zaharat, stare de imunodeficienta).

2 . Furunculul de conduct auditiv extern : este o forma localizata de otita externa acuta ce consta in dezvoltarea unei infectii la nivelul foliculilor pilosi de la nivelul conductului auditiv extern.

De obicei este o infectie stafilococica.

Simptomatologia: durere (otalgie), secretie (otoree), stenoza CAE, adenopatie satelita.

Tratamentul furunculului de conduct auditiv extern consta in aplicatii locale de solutii slab alcoolizate, rivanol  de catre medicul specialist ORL . Tratamentul se completeaza cu administrarea de antalgice; antiinflamatoare; antibiotice sistemice.

Daca exista recidive frecvente se recomanda vaccin antistafilococic tipizat sau autovaccin.

 

3. Otomicoza :  (otita externa micotica) reprezinta o infectie a tegumentului CAE prudusa de fungi.

Exista o serie de factori favorizanti: caldura, patrunderea apei in conduct, absenta cerumenului, dopul epidermic, diabet zaharat, factori hormonali, stari imunosupresive, prezenta unei infectii bacteriene la nivelulCAE, cavitate de evidare, purtarea unei proteze auditive.

Simptomatologia otitei externe micotice : prurit, senzatie de plenitudine auriculara ,hipoacuzie usoara , uneori otalgie.

La examenul otoscopic si otomicroscopic se observa la nivelul conductului auditiv extern depozite alb-gri sau negre, uneori cu aspect de sugativa.

otomicoza

Tratamentul otitei externe micotice este local constind in toaletarea CAE prin aspiratii auriculare zilnice sub control otomicroscopic, mese cu alcool boricat, sol. iodate sau antimicotice.

Tratamentul va dura cel putin doua saptamini pentru evitarea recidivelor.

Patologia inflamatorie a urechii medii

1.  Otita medie seroasa acuta  – are evolutie sub 2-3 luni, de obicei citeva zile.

Simptomatologie: in conditiile unei rinofaringite acute apare senzatia de presiune in ureche, insotita de otalgie (durere),  pocnituri in ureche in timpul masticatiei, hipoacuzie variabila.

Tratamentul se adreseaza in primul rand rinofaringitei: decongestionante nazale, antialergice, antiinflamatoare si antialgice per-os.

Dupa episodul acut se practica, dupa caz, adenoidectomie , rezectie sept nasal , mucotomie, etc.

2.  Otita medie seroasa cronica : cu evolutie mai mare de 2-3 luni.

Simptomatologie: hipoacuzie , senzatie de plenitudine aurala, autofonie, acufene.

Acumetrie, audiometrie : se evidentiaza hipoacuzie de transmisie

Impedansmetrie: evidentiaza curba de tip B( lipsa aerului din cavotimpan)

Evolutia este cronica, recidivanta.

Tratament:

 • decongestionante nazale , antihistaminice, mucolitice, antiinflamatoare, vitaminoterapie, uneori antibiotice.
 • eliminarea colectiei retrotimpanice prin paracenteza ( miringotomie) cu aspirarea secretiilor si aplicarea unui aerator transtimpanal permanent ( care se va elimina singur dupa 3-6 luni)
 • procedee de permeabilizare a foselor nazale ( mucotomie , rezectia septului nasal deviat, adenoidectomie , polipectomie)

3.  Otita medie acuta: reprezinta inflamatia acuta a mucoasei urechii medii, indiferent de etiologie sau patogeneza.

Forme clinice: otita acuta congestiva , otita acuta catarala, otita acuta supurata

Simptomatologia este variata in functie de faza evolutiva a otitei: hipoacuzie , autofonie durere intense, pulsatila , febra, stare generala alterata, astenie, inapetenta, agitatie.

Evolutie:- forma catarala se poate vindeca si fara tratament in 1-3 saptamini, dar se poate transforma in forma supurata, forma ce poate dura de la cateva zile la cateva saptamini si se poate complica in 9-10% din cazuri ( otomastoidita acuta, paralizie faciala labirintita acuta, meningita, encefalita, etc.)

Tratament medicamentos : antibiotic pt cel putin 10 zile, decongestionante nazale, antiinflamatoare, antalgice , antialergice .

Tratamentul local : toaleta auriculara zilnica ( aspiratia secretiilor, spalarea CAE), de catre medicul orl.

Urechea trebuie lasata libera.

Cand membrana timpanica este foarte bombata, febra persista iar durerile sant foarte mari sub un tratament corect, sau daca apar complicatii, atunci se practica incizia timpanului pentru a se evacua colectia din urechea medie.

Pentru prevenirea recidivelor se va realiza inlaturarea tuturor cauzelor de obstructie nazala si rinofaringiana.

 

4.  Otita medie supurata cronica : reprezinta o inflamatie cronica, evolutiva, activa a mucoperiostului urechii medii care este caracterizata de prezenta unei perforatii a membranei timpanice.

Otita medie supurata cronica se clasifica in:

 • otita medie supurata cronica simpla
 • otita medie supurata cronica propriu-zisa (osteitica; polipoasa; colesteatomatoasa)
 • Simptomatologia otitei medii supurate cronice propriu-zise:
  • otoree mucoasa sau purulenta, fetida, recidivanta;
  • hipoacuzie;
  • uneori ameteli.

La examenul local medicul specialist ORL observa: otoree purulenta, fetida,  perforatie timpanala de forma si dimensiune variabila .

Pentru stabilirea diagnosticului sunt necesare o serie de investigatii  si anume: examenul bacteriologic al secretiei otice, examinare otomicroscopica , radiografii de mastoida in diferite incidente (Schuller, Stenvers), tomografie computerizata craniocerebrala cu substanta de contrast, RMN craniocerebral.

Tratamentul otitei medii supurate cronice:

 • Tratamentul medical local consta in aspiratii zilnice auriculare, pulverizare de acid boric, instilatii de solutii antibiotice sau antimicotice; chiuretarea si cauterizarea granulatiilor, polipilor.
 • Tratamentul general se face cu antibiotic dupa antibiograma, timp de 10-14 zile, dezobstruante nazo-faringiene , antiinflamatoare, mucolitice.
 • Tratamentul chirurgical in otita medie cronica supurata consta in diferite tehnici de antro-adito-atico-mastoidectomii cu timpanoplastie intr-o etapa ulterioara

Uneori, datorita auzului scazut, este necesara protezarea auditiva dupa efectuarea audiogramei.

Acest articol a fost publicat în Noutati. Salvează legătura permanentă.